premium genetisc fav icon

Prenatalni test (NIPT)

Neinvazivni prenatalni testovi Premium Genetics centra za genetske testove analiziraju hromozome vaše bebe targetiranom tehnologijom koja omogućava najpouzdanije rezultate uz najdublje čitanje. Jedini test koji je moguće uraditi već od 10. sedmice trudnoće. Laboratorija koja vrši analizu izvela je do sad preko 3.000.000 testova. Uvjerite se sami. Poručite svoj test već danas!

O nama

KO SMO MI?

Premium Genetics se od prvog dana svog postojanja trudi da u Bosnu i Hercegovinu donese različite genetske testove iz cijelog svijeta, kako bi najnovija naučna dostignuća bila dostupna i u našoj zemlji. Prevashodno smo počeli ulaganjem u budućnost – odnosno, brigom o zdravlju naših trudnica. Donoseći najnoviju tehnologiju u neinvazivnom prenatalnom testiranju, željeli smo da pomognemo budućim i sadašnjim majkama da im trudnoća prođe bezbrižno i mirno. Naš prenatalni test omogućava najpreciznije rezultate, jer se vrši targetirana analiza hromozoma od značaja patentiranom metodom, što omogućava ultraduboko čitanje hromozoma. To je razlog zbog kojeg smo dobili povjerenje ogromnog broja žena u BiH. Naša vizija je da budemo nosioci trendova iz cijelog svijeta, koje dolaze u oblasti zdravstva

Gdje i koje testove nudimo?

Poslujemo na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gdje smo prisutni u svakom gradu, ili većem naseljenom mjestu. Pored prenatalnih testova, nudimo i ostale inovativne genetske testove za široku populaciju: genetski test za buduće roditelje radi određivanja statusa nosilaca bolesti, paneli za određivanje predispozicija za nasljedne karcinome, analiza bioptiranog tkiva karcinoma, radi određivanja DNK profila tumora radi određivanja terapije i još dosta srodnih testova. U bliskoj budućnosti, predstavićemo još dosta novih testova, koji će predstavljati potpunu novinu, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Posvećenost nauci je ono što čini Premium Genetics drugačijim. Nastavićemo tim putem, jer smo sigurni da naučni pristup ovoj oblasti dugoročno koristi više od komercijalnog, kojem većina pristupa kao lakšem i jednostavnijem.

Šta je neinvazivni prenatalni test (NIPT)?

Neinvazivni prenatalni test (skraćeno: NIPT) analizira slobodnocirkulišuću DNK bebe izolovanu u majčinoj krvi, sa ciljem identifikovanja genetskih sindroma kao što su hromozomske trizomije, aneuploidije spolnih hromozoma fetusa i mikrodelecioni (strukturalni) poremećaji na hromozomima. Najvažniji sindromi koji se analiziraju prenatalnim testom su Daunov sindrom, Patau i Edvards sindrom. Također, prenatalni test pokazuje i prisustvo Y hromozoma, odnosno detektuje spol bebe. Prenatalni test je vrlo komforan za trudnicu, ne nosi nikakav rizik po majku i bebu, a za uzorak se uzima samo mala količina venske krvi majke. Trudnice se sve češće odlučuju za ovakav, neinvazivan skrining, čime se izbjegavaju rizične invazivne dijagnostičke procedure u slučajevima u kojima su one bespotrebne.

Zbog čega su Premium Genetics prenatalni testovi pravi izbor za vas?

Premium Genetics prenatalni testovi predstavljaju neinvazivne prenatalne testove treće, najnovije generacije na tržištu. Sve opcije prenatalnog testa su validirane kako za jednoplodne, tako i za blizanačke trudnoće, kao i za trudnoće začete postupkom vantjelesne oplodnje. Naš prenatalni test koristi jedinstvenu, sopstvenu tehnologiju zasnovanu na najsavremenijim istraživanjima i razvoju u molekularnoj genetici i dijagnostici. Tehnologija naših prenatalnih testova Premium Genetics prenatalni testovi koriste novu tehnologiju obogaćenog targetiranja, koja omogućava superiornu detekciju aneuploidija i neprevaziđenu tačnost mjerenja fetalne frakcije (udio bebine DNK u krvi majke). Ciljani regioni na hromozomima 21, 18, 13, X i Y su locirani, zumirani i analizirani na aneuploidije, koristeći naše sopstvene genetičke i bioinformatičke tehnologije. Superiornost analize se ogleda u izvještavanju o triploidijama, mogućnosti analize od 10 sedmice trudnoće, izvještavanju fetalne frakcije i spola za svakog blizanca posebno.

Najčešće POSTAVLJeNA PITANJA?

Prenatalni test je namijenjen apsolutno svim trudnicama koje žele sigurnu i bezbrižnu trudnoću, posebno trudnicama sa lošim nalazom dabl i/ili tripl testa, opterećenom porodičnom anamnezom, starijim od 35 godina, u trudnoćama začetim postupkom vantjelesne oplodnje, kao i trudnicama koje su imale prethodne slučajeve spontanih pobačaja.

Neinvazivni prenatalni testovi predstavljaju testove novije generacije i stavljaju fokus na onom što je zaista bitno (trizomija 21, trizomija 18 i trizomija 13, X i Y).

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) je moguće obaviti već od 10. sedmice trudnoće, što predstavlja jednu od najvećih prednosti takvog skrininga. Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji, Premium Genetics test čita samo regione koji su od kliničkog značaja.

Da bi ste mogli da uzrokujete morate biti najmanje u 10. sedmici trudnoće.  Nakon zakazivanja termina, set za uzrokovanje će vas čekati u labaratoriji, gdje će stručno osoblje prikupiti dovoljnu količinu venske krvi majke (dvije epruvete). Rezultati se očekuju 7 do 10 dana, od dana uzrokovanja.

Kada stignu rezultati, trudnica se odmah obavijesti a po dogovori rezultati se šalju i odabranom ginekologu.  Samo tumačenje rezultata je veoma jednostavno i nema mjesta za dileme. Izveštaj će pokazati da li su detektovane hromozomske anomalije ili nisu, odnosno da li je detektovan visok ili nizak rizik na neko od stanja koja smo analizirali.

Koji prenatalni test izabrati je dilema svih trudnica. Sve više trudnica se odlučuje da uradi neinvazivni prenatalni test (NIPT), kako bi bezbrižno iznijele trudnoću.

Cijena prenatalnog testa varira u odnosu na broj analiza koje su obuhvaćene testom. Pakete koje nudimo: Basic, Plus, Plus Expert, Premium, Plus Expert Monogenske bolesti.

naša adresa

Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1


Banja Luka, Milana Tepića 20


Bijeljina, Nikole Tesle 10

(UNITIC);  065/426- 297; 065/202-356


066/583-068


065/242-493
 

Kontakt

Contact Form Demo