Kako se izvodi
neinvazivni prenatalni
test?

Trudnica poziva naš konsultantski centar

Zakazivanje uzorkovanja

Procedura za izvođenje Premium Genetics neinvazivnog prenatalnog testa je veoma jednostavna. Pozovite naš stručni kontakt centar (066 58 30 68 ), kako biste dobili više informacija i zakazali uzorkovanje u Vama najbližoj laboratoriji.

Da biste mogli da uzorkujete, važno je da ste najmanje u 10. sedmici trudnoće. Naš stručni tim će sa Vama proći kroz sve detalje i specifičnosti, kako biste donijeli najbolju odluku o opciji testa koju želite da radite. Kada se opredijelite, zakazujemo Vam uzorkovanje za prenatalni test u Vama najbližoj laboratoriji, u bilo kojem gradu u BiH.

Trudnica daje uzorak krvi

Uzorkovanje

Set za uzorkovanje će Vas čekati spreman u laboratoriji, gdje će stručno osoblje prikupiti dovoljnu količinu venske krvi majke (dvije epruvete).

DHL transportuje vaš uzorak

Transport uzorka

Nakon završenog uzorkovanja, Premium Genetics zakazuje kurirsku službu, koja preuzima Vaš uzorak. DHL je dalje zadužen za transport uzorka u inostranu laboratoriju. Uzorak u laboratoriju stiže najčešće u roku od 24 do 48 sati, u specijalnom setu sa kriogelom, koji garantuje stabilnost uzorka. 

Rezultati se očekuju od 7 do 10 radnih dana od momenta uzorkovanja

Rezultati

Rezultati se očekuju od 7 do 10 radnih dana od momenta uzorkovanja. Rezultati se, u dogovoru sa Vama i Vašim ginekologom, šalju putem mejla ili pošte, a na raspolaganju Vam je i genetsko savjetovalište Premium Genetics-a, koje čine eminentni stručnjaci.

Trudnica sa rezultatima prenatalnog testa

Genetsko savjetovalište

Naš tim genetskog savjetovališta će Vam pomoći ukoliko imate bilo kakvu dilemu, kako biste mogli da donesete ispravnu odluku u svakom slučaju. Naš osnovni cilj jeste zadovoljna i sretna trudnica, te ćemo učiniti sve što je do nas da doprinesemo tome. 

Kad rezultati prenatalnog testa stignu iz laboratorije, trudnicu odmah kontaktira neko iz stručnog tima Premium Genetics-a. Ukoliko je tako prethodno dogovoreno, rezultati se odmah šalju i izabranom ginekologu.

 Samo tumačenje rezultata je veoma jednostavno i nema mjesta za dileme. Izvještaj će pokazati da li su detektovane hromozomske anomalije ili nisu, odnosno da li je detektovan visok ili nizak rizik na neko od stanja koja smo analizirali. Ukoliko je nalaz negativan, odnosno nisu detektovane genetske anomalije, trudnica neće morati da se izlaže invazivnoj proceduri. Međutim, negativan nalaz bilo kojeg prenatalnog testa ne znači da je beba apsolutno zdrava, nego znači da ne postoje bolesti koje nosi mutacija koja obuhvata isključivo ona genetska stanja koja su analizirana.

Ukoliko je nalaz prenatalnog testa visokog rizika, trudnica se upućuje na potvrdu putem odgovarajuće dijagnostičke procedure, a Premium Genetics u potpunosti snosi taj trošak za sve trudnice koje su radile naš prenatalni test. Također, ukoliko se ukaže potreba za genetskim savjetovanjem, na raspolaganju je tim stručnjaka iz genetskog savjetovališta Premium Genetics-a, za sve trudnice koje žele da rade ili su uradile prenatalni test.

Posebno napominjemo da je, zbog pouzdanosti rezultata prenatalnog testa, od izuzetne važnosti da je u krvi majke prisutno najmanje 2.8% bebine DNK i da se ta vrijednost jasno iskaže na izvještaju prenatalnog testa. Ukoliko je izolovano manje od 2.8% bebine DNK, obavezno insistirajte na ponovnom besplatnom uzorkovanju, jer je sa starijom trudnoćom veća i vrijednost bebine slobodnocirkulišuće DNK.

KONTAKT​